• Een op de drie huishoudens heeft volgens het CBS moeite de woning af te koelen op warme dagen, zoals dit weekend.
  • De meest populaire manier om de binnentemperatuur te verlagen is het simpelweg openzetten van de ramen ’s avonds en ’s nachts.
  • In totaal heeft ruim 10 procent van de huishoudens een vaste airco: in koopwoningen veel meer dan in huurwoningen en in Limburg veel meer dan in Groningen.
  • Lees ook: Gaat Europa de heetste zomer ooit tegemoet? Dit zeggen meteorologen

Dit weekend zullen overal in Nederland tropische temperaturen van rond de 30 graden worden gemeten, maar een op de drie huishoudens krijgt hun woning niet koel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben vooral mensen in huurwoningen, flats en oudere woningen daar moeite mee.

Toch proberen Nederlanders op alle manieren dat wel voor elkaar te krijgen. De meest populaire manier om de woning af te koelen is het simpelweg openzetten van de ramen ’s avonds en ’s nachts. Ook doen veel mensen overdag de ramen en gordijnen dicht en het zonnescherm of rolluik naar beneden. Airco’s worden minder vaak genoemd.

Dit zijn volgens het CBS de acht meest genoemde manieren om het huis af te koelen.

CBS

1 op de 10 Nederlandse huishoudens heeft vaste airco

In totaal heeft ruim 10 procent van de Nederlandse huishoudens vaste airconditioning om de woning mee te koelen. Maar in huurwoningen is dat minder dan 5 procent, terwijl 18 procent van de koopwoningen een vaste airco heeft.

Vooral in Limburg is de vaste airco populair. Daar heeft 28 procent van de huishoudens een vaste airco, terwijl dat in Groningen slechts 7 procent is.

CBS

Aan al die airco's kleeft wel een keerzijde. De wereldwijde vraag naar elektriciteit groeit dit jaar waarschijnlijk in het snelste tempo in bijna twintig jaar, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Dat komt voor een belangrijk deel doordat er steeds meer airconditioners worden gebruikt, nu de temperaturen wereldwijd oplopen en er soms sprake is van flinke hittegolven.

Alles bij elkaar leidt dit naar verwachting tot een 4 procent hoger stroomverbruik dan vorig jaar. Dat zou het hoogste mondiale groeipercentage zijn sinds 2007, wanneer de opleving na de coronalockdowns buiten beschouwing wordt gelaten.

Het IEA, een toonaangevende denktank uit Parijs, denkt dat er volgend jaar nog eens 4 procent meer elektriciteit verbruikt wordt dan dit jaar.

LEES OOK: Grote steden als Amsterdam en Rotterdam niet goed voorbereid op toename van hittestress